Yalçın Bayer, Hürriyet, 23.11.2016 Çarşamba
MİLAS'TAN 45 MARKA ÇIKTI
MİLAS 3. Zeytin Hasat Şenliği ile ilgili olarak dün genel bir değerlendirme yaparak zeytinyağcılığımızın nereye gittiğini, kuraklığın buna etkilerini yazmıştık... Bugün de Milaslı gözüyle bazı notlar aktaracağız.
Yüzölçümünün % 22.6’sı zeytinliklerle kaplı olan ve bu alanda yaklaşık 10 milyon zeytin ağacı bulunan Milas, yıllardır ‘rafinajlık yağ’ olarak haksız yere nitelendirilmekte olan zeytinyağının ‘makûs talihi’ni yenmenin çabası içinde. Milas yöresinde yaygın olan ‘memecik’ türü zeytinlerinden doğru yöntemlerle hasat edilip, doğru yöntemle sıkılıp ve doğru yöntemle saklanan zeytinyağının kendine özgü bir lezzeti, tadı ve yüksek aroması olduğunu belirtmek istiyoruz. Yani Milaslılar kurumlarıyla, meslek odalarıyla birlikte zeytinlerine sahip çıkıyorlar. Geçen iki yılda şenlik alanında markalı zeytin satan stant sayısının her yıl artarak bu yıl 45’e ulaşması da şenliğin amacına ulaşmakta olduğunun en güzel göstergesi durumunda. Aynı zamanda Milas’ta artık zeytin hasadının sırıklarla değil, giderek silkme makineleriyle yapılmaya başlanması, hasat edilen zeytinlerin hava alan kasalarla taşınması, elde edilen zeytinyağının artık krom çelik tanklarda saklanıyor olması yöredeki zeytin bilinçlenmesinin örneklerini oluşturuyor.
Yüzölçümünün % 22.6’sı zeytinliklerle kaplı olan ve bu alanda yaklaşık 10 milyon zeytin ağacı bulunan Milas, yıllardır ‘rafinajlık yağ’ olarak haksız yere nitelendirilmekte olan zeytinyağının ‘makûs talihi’ni yenmenin çabası içinde. Milas yöresinde yaygın olan ‘memecik’ türü zeytinlerinden doğru yöntemlerle hasat edilip, doğru yöntemle sıkılıp ve doğru yöntemle saklanan zeytinyağının kendine özgü bir lezzeti, tadı ve yüksek aroması olduğunu belirtmek istiyoruz. Yani Milaslılar kurumlarıyla, meslek odalarıyla birlikte zeytinlerine sahip çıkıyorlar. Geçen iki yılda şenlik alanında markalı zeytin satan stant sayısının her yıl artarak bu yıl 45’e ulaşması da şenliğin amacına ulaşmakta olduğunun en güzel göstergesi durumunda. Aynı zamanda Milas’ta artık zeytin hasadının sırıklarla değil, giderek silkme makineleriyle yapılmaya başlanması, hasat edilen zeytinlerin hava alan kasalarla taşınması, elde edilen zeytinyağının artık krom çelik tanklarda saklanıyor olması yöredeki zeytin bilinçlenmesinin örneklerini oluşturuyor.
MİLAS’TA SİYASET BARIŞIK
- Milas 3. Zeytin Hasat Şenliği, Ankara’da pek bir araya gelemeyen siyasi partilerin de yakınlaşmasına katkı sağlıyor. Zeytin’in barışın simgesi olma özelliğinden olsa gerek, Milas’ta Kaymakam, CHP’li Muğla Büyükşehir ve Milas Belediye Başkanları ile AKP Muğla Milletvekili Nihat Özdemir Muğla Valisi’ni de aralarına alarak sık sık dostluk görüntüleri sergilediler.
- Milas 3. Zeytin Hasat Şenliği, Ankara’da pek bir araya gelemeyen siyasi partilerin de yakınlaşmasına katkı sağlıyor. Zeytin’in barışın simgesi olma özelliğinden olsa gerek, Milas’ta Kaymakam, CHP’li Muğla Büyükşehir ve Milas Belediye Başkanları ile AKP Muğla Milletvekili Nihat Özdemir Muğla Valisi’ni de aralarına alarak sık sık dostluk görüntüleri sergilediler.
- Milas Zeytin Hasat Şenlikleri’nin en ilginç yanlarından birisi de, “büyükşehir” olmazdan önce hepsi de birer köy olan “mahalle”lerin muhtarlıklarının öncülüğünde, kendi aralarında yaptıkları zeytinyağlı yemek yarışmaları. Milaslı kadınlar atalarından, ninelerinden öğrendikleri yerel yemekleri büyük bir maharetle hazırlayıp jürinin damağına sunuyorlar. Yerel yemeklerin arasında ekşili köfte, çaykama böreği, Milas tepsi böreği, tuzlu balık, yerel ot yemekleri, saraylı tatlısı, kaşık helvası konukların ilgisini çekiyor ve jüriden de bol bol puan kazandırıyor.
- Dünya Sınır Tanımayan Şefler Derneği “ARAGELA”nın Türkiye Temsilciliği her yıl şenliğe renk katıyor. Türk, Yunan, Azerbaycanlı şefler, kendi hazırladıkları özel zeytinyağlı yemekleri konuklara da ikram ediyorlar.
- Yerel sanatçıların müzik dinletileri ise Hasat Şenliği’ni daha bir şenlendiriyor.
- Her yıl şenlik kapsamında bir zeytinliğe gidilip zeytin hasat ediliyor. Vali, Kaymakam, milletvekilleri, belediye başkanları ve diğer konuklar silkme makineleriyle zeytin çırpıyorlar. Toplanan zeytinler, her yıl örnek bir zeytinyağı fabrikasında sıkılıyor. Elde edilen erken hasat edilmiş, soğuk sıkım yöntemiyle sıkılmış yüksek kaliteli zeytinyağı tadımlık da olsa konuklara armağan ediliyor. Sıkım, bu yıl Milas’ın en büyük tesisi olan TARİŞ fabrikalarında yapıldı. TARİŞ, zeytinden yağ sıkılırken konuklarına birbirinden lezzetli zeytinyağlı börekler ikram etti.
İŞTE MARKA ZEYTİNYAĞLAR
- Milas Ticaret ve Sanayi Odası Basın Danışmanı Olcay Akdeniz bizim için yaptığı araştırmada Milas bölgesinde ‘marka’ olarak zeytinyağ firmaları şöyle:
Akarca Çiftliği, Bafa, Baydal, Çekişte, Çıngıloğlu, Dalından, Drupa, Dr. Hüseyin, Erken Hasat- Akarca Çiftliği, Gazal Kuyu-Akarca Çiftliği, Gümüşkesen, Kairos, Karadeveci, Kazım Yiğit Öz-Gıda Zeytinyağları, Koliva, Küçükler, Labranda, Latmos, Liram, Mandalya, Milas, Mengeç-Akarca Çiftliği, Menteşe Som, Oil City Milas, Potomya, Sanat-Akarca Çiftliği, Selena, Tariş, Uzun Yuva, Yalın, Zavendik.
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer, “Bölgedeki en sağlıklı üretimi yapan üreticinin, üyeleri olan Ali Osman Menteşe olduğunu” söyledi.
- Dünya Sınır Tanımayan Şefler Derneği “ARAGELA”nın Türkiye Temsilciliği her yıl şenliğe renk katıyor. Türk, Yunan, Azerbaycanlı şefler, kendi hazırladıkları özel zeytinyağlı yemekleri konuklara da ikram ediyorlar.
- Yerel sanatçıların müzik dinletileri ise Hasat Şenliği’ni daha bir şenlendiriyor.
- Her yıl şenlik kapsamında bir zeytinliğe gidilip zeytin hasat ediliyor. Vali, Kaymakam, milletvekilleri, belediye başkanları ve diğer konuklar silkme makineleriyle zeytin çırpıyorlar. Toplanan zeytinler, her yıl örnek bir zeytinyağı fabrikasında sıkılıyor. Elde edilen erken hasat edilmiş, soğuk sıkım yöntemiyle sıkılmış yüksek kaliteli zeytinyağı tadımlık da olsa konuklara armağan ediliyor. Sıkım, bu yıl Milas’ın en büyük tesisi olan TARİŞ fabrikalarında yapıldı. TARİŞ, zeytinden yağ sıkılırken konuklarına birbirinden lezzetli zeytinyağlı börekler ikram etti.
İŞTE MARKA ZEYTİNYAĞLAR
- Milas Ticaret ve Sanayi Odası Basın Danışmanı Olcay Akdeniz bizim için yaptığı araştırmada Milas bölgesinde ‘marka’ olarak zeytinyağ firmaları şöyle:
Akarca Çiftliği, Bafa, Baydal, Çekişte, Çıngıloğlu, Dalından, Drupa, Dr. Hüseyin, Erken Hasat- Akarca Çiftliği, Gazal Kuyu-Akarca Çiftliği, Gümüşkesen, Kairos, Karadeveci, Kazım Yiğit Öz-Gıda Zeytinyağları, Koliva, Küçükler, Labranda, Latmos, Liram, Mandalya, Milas, Mengeç-Akarca Çiftliği, Menteşe Som, Oil City Milas, Potomya, Sanat-Akarca Çiftliği, Selena, Tariş, Uzun Yuva, Yalın, Zavendik.
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer, “Bölgedeki en sağlıklı üretimi yapan üreticinin, üyeleri olan Ali Osman Menteşe olduğunu” söyledi.
TÜRKİYE'NİN ÜZERİNDE BULUT YOK
ZEYTİN yazısı içinde kuraklıktan söz ettik. Keşke başlığa da çıksaydınız diyenler oldu. Haziran ayından beri İstanbul'a doğru dürüst yağmur yağmadı... Istranca dereleri kurudu; göletlerin suyu çekildi... Tarımı bırakın, içmeye su bulamayacağız önümüzdeki aylarda... Bir ay her gün yağmur yağsa yeraltı sularının ‘açığını’ kapatamaz. CNN’de Bünyamin Sürmeli dün Türkiye’nin üzerinde hiç yağmur bulutu olmadığını söylüyordu. Sayın Kadir Topbaş, niye su tasarrufu konusunda ciddi bir uyarı yapmıyor? Ne yazık ki geçmişteki kuraklıkta, RP/AKP’li siyasetçilerin SHP/CHP’lilere neler söylediklerini unutmuyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder